Vinspecialisten Assens

Vinspecialisten Assens

Din vinhandler på Vestfyn
V/ Henrik Lund Nim
Østergade 10
5610 Assens
Tlf.: 64 71 11 63

Alle har en drøm at befri

Ingen kategori 🕔februar 12, 2013 2 comments

Jeg har snart været i vinbranchen i 30 år. Kan det nu passe, tænker du selvfølgelig? Han ser jo så ung ud, men den er altså god nok. Jeg startede i Vinstokken i Lyngby Storcenter i 1985, og fandt hurtigt ud af at der er en række vine, som man bare må smage. Først var det ud fra det synspunkt, at ellers var man ikke ”noget ved musikken”, når man mødtes med andre ligesindede. Det drejede sig især om de 5 slotte fra 1’er cru i Medoc, Bordeaux, men også Petrus , som Peter Brixtofte gjorde landskendt, og Chateau Yquem fra Sauternes. Disse slotte SKULLE man smage. Ellers kunne man jo ikke tale med, når der blev diskuteret vine ved diverse smagninger. Der var et plus hvis man lidt henkastet, kunne nævne at en given vin mindede en smule om Chateau Latour 1979 f.eks.

Der gik et par år, så fik jeg smagt alle 1’er cru vinene. Yquem kom lidt senere, mens Petrus lod vente på sig. Det skal nævnes at selv dengang  var disse vine meget dyre. Især for en ung mand på lærlingeløn. Første gang jeg smagte Petrus, var i 1996. Jeg var på daværende tidspunkt blevet ansat i Knud Jørgensens Vinhandel i Hellerup. En eftermiddag havde vores direktør kundebesøg, og han kørte Brixtofte taktikken, så de skulle duperes med en Petrus. Min chef, butikschefen, fik et glas bragt op på hans kontorbord, hvor det stod ubevogtet i en 5 minutters tid. Jeg stak snudeskaftet ned i glasset, og var tæt på at inhalere væsken. I et enkelt satanisk øjeblik overvejede at jeg bunde glasset, men lod være, og butikschefen forbarmede sig da også over mig, og gav mig en smagsprøve fra hans glas.

Der er dog én flaske jeg mangler at smage. Og det er en Bourgone fra den 1,81 ha store, eller lille, vinmark, Romanée Conti. Der bliver kun produceret 5000 flasker af den, og nye årgange koster 25.000,00 kr. flasken. I starten af 90’erne var jeg med en god ven i Bourgogne og i Beaune, så vi en flaske Romanée Conti, i den legendariske årgang 1978, til 800,00 fr.! Vi skyndte os tilbage for at hente et Eurocard, men da vi kom tilbage, så vi at prisskiltet var bøjet en smule, så det skjulte det 0, som gjorde at prisen nu var ubærlige 8.000,00 fr., som jo kunne omregnes direkte til danske kroner. Vi har tit ærgret os over at vi tog fanden ved det hele, og kørte kortet igennem terminalen. Den vin koster i dag 100.000,00 kr. Vi ville dog have drukket den alligevel. I stedet tog vi ud til Conti marken, og så nogle kasserede vinstokke. Min kammerat tog en af disse, som stadig så ud til at leve, for at dyrke den hjemme i Danmark. Vinstokken lever stadig, og minder os om den drøm, som aldrig er blevet befriet. Endnu.

2 Comments

Hvad siger folk?
 1. Frederik Kreutzer

  Min ærede gamle kollega. Hvor kan jeg følge dig. Med start i 1993 i Vinstokken i Hørsholm har vores baner cirklet lidt i samme runde. De vine der skulle smages og blev det. Fantastiske dråber, som hver og en bliver husket for hvad de var. Min første Petrus var noget så flabet som en 1982 hjemme hos mig selv omkring årtusindskiftet. Fruen havde lavet en fantastisk dyreryg og vi havde spyttet i kassen alle sammen for at smage en håndfuld store vine denne aften. Petrus 82 var naturligvis mytisk, men på aftenen var Ch Figeac 1983 bedre med et mulehår. Alligevel har jeg flest gange henkastet nævnt min smagning af Petrus 82, så igen er vi helt på linje.

  Romanêe Conti – det er også kun en drøm for mig. Det nærmeste har været en La Tache fra samme producent: http://www.vinkreutzer.dk/2008/01/visit-hos-dirk-niepoort/ En aften i Portugal hvor jeg heller aldrig glemmer den mytiske stemning. Lad os sammen søge den Romanêe og se om vi finder den…

  Tak for endnu et dejligt indlæg…

  Frederik VinKreutzer.dk

  Reply Frederik Kreutzer 12 februar 2013, 14:37
 2. Henrik

  Tak for dit indlæg, Kreutzer. Fik smagt Romanee St. Vivant 1978 i Knud Jørgensens Vinhandel en lørdag formiddag, da Bo Andersen vaklede ind i butikken, stang Bacardi, direkte fra firmaets sommerfest, og udtalte de legendariske ord “Nu skal vi smage noget ordentligt!”.

  Er vi mand nok er Conti en mulighed. Den SKAL smages inden vi dør, Kreutzer!

  Reply Henrik Author 12 februar 2013, 15:20

Skriv en kommentar

Tag del i snakken