Vinspecialisten Assens

Vinspecialisten Assens

Din vinhandler på Vestfyn
V/ Henrik Lund Nim
Østergade 10
5610 Assens
Tlf.: 64 71 11 63

Mission Impossible

Ingen kategori 🕔november 12, 2012 0 comments

I 2004 tog en ung mand ud på en mission. Han ville løse den gordiske knude, og finde den perfekte Julevin. Opgaven syntes umulig, fordi hvordan finder man en vin, som kan klare den danske julemad? Den fede juleand, er egentlig ikke problemet, men derimod kombinationen af de nærmest dessert-søde brune kartofler, og den sur-søde rødkål.  Men indkøbschefen fra H J Hansen, Lars Bo Henriksen, troede på det, og i 2004 pakkede han kufferten, med And, rødkål, sukker, kartofler, og alt det, som skal bruges til en traditionel dansk julemiddag, og rejste til Tain l’Hermitage, som ligger i den nordlige del af Rhone dalen, for at besøge producenten Delas Freres, som havde indvilliget i et lille eksperiment. Nemlig at skabe det perfekte match mellem en rødvin, og den danske julemad. Det krævede et færdigt dansk julemåltid, som skulle præsenteres for vinmageren på Delas, den legendariske Jacques Grange, som derefter i samarbejde Lars Bo, skulle blande den perfekte Cuvee. En lokal kok havde indvilliget i at lave julemaden på sin restaurant. Lars Bo forelagde med stolthed, kokken de, fransk oversatte, danske opskrifter på and med rødkål, brun sovs og brune kartofler, så de kunne genskabe en perfekt juleaftensmiddag. Kokkens ansigt fik dog dybe rynker i panden, og hans faglige stolthed forbød ham at mishandle de fine råvarer. Det var jo før Noma, og det Nordiske Køkkens indmarch på verdensmarkedet, og ingen dansker skulle i hvert fald fortælle ham, en fransk chef, hvordan man lavede god mad, men meningen var jo netop at lave maden præcist, som den smager d. 24/12, hjemme hos Hr. og Fru Danmark, så han måtte sluge sin professionelle stolthed, og se stort på kollegers eventuelle hån, hvis de fik nys om hans misgerning. Maden blev smagt, og Lars Bo og Jacques var enige om, at vinen skulle have en vis sødme, fylde, skelet og krydderi til at matche dette måltid.

Nu skulle vinen kreeres. Jacques Grange og Lars Bo gik i vinkælderen. Når en vin skal produceres, er det ikke sådan, at de druer, som er høstet, alle bliver brugt i en given vin. De forskellige parceller, og de forskellige druesorter, bliver alle høstet, og vinificeret, forskelligt, så opgaven for de to håbefulde vinmagere, var at smage sig igennem 170 forskellige vinprøver, for at udvælge de vinprøver, som ville passe til den vin, som de havde i tankerne. Som udgangspunkt er Syrah druen kongen i Tain l’Hermitage. I det sydlige Rhone er det Grenache, så de to druer skulle selvfølgelig i den færdige vin, men hurtigt stod det klart, at noget Merlot og Cabernet Sauvignon ville klæde vinen. Problemet er blot, at det ikke er tilladt at bruge de to druer i en AOC Cotes du Rhone, så hvis de 2 Bordeaux druer skulle med, blev vinen deklassificeret til en Vin de Pays (Landvin), men sådan måtte det være. Det vigtigste var ikke klassificeringen, men smagen på vinen. Efter en lang dag, men det vigtigste var smagen og ikke klassifikationen. Efter en lang, men ganske sikkert også en hyggelig dag, var de to blevet enige om en blanding, der nu skulle bestå den endelige prøve. De satte en prop i flasken, og tog ned på restauranten, hvor den stakkels kok endnu engang måtte bide i det sure æble, og lave den danske julemiddag. På trods af at vinen savnede lagring, passede den bare perfekt til anden og alt tilbehøret. Mission Impossible var blevet til Mission Accomplished.

Vi har den dag i dag, 8 år efter, et perfekt samarbejde med Delas Freres, og deres vine er meget populære i Danmark, og mange af dem passer perfekt til den danske julemad. Og kommer du til Tain l’Hermitage, så prøv om du kan opstøve en Canard a’la Danoise på de lokale restauranter.

Ingen kommentarer

Hvad siger folk?

Skriv en kommentar

Tag del i snakken